Η Τηλεργασία ήρθε για να μείνει

Ένα επιτυχημένο πρόγραμμα τηλεργασίας απαιτεί ένα στυλ διοίκησης που βασίζεται στα αποτελέσματα και όχι στη στενή παρακολούθηση των επιμέρους υπαλλήλων.

Οι εργαζόμενοι θέλουν να συνεχιστεί ο νέος τρόπος εργασίας που καθιερώθηκε στην πανδημία. Από την άλλη πλευρά οι διοικήσεις των επιχειρήσεων, παρότι είναι θετικές, προβληματίζονται για το πώς θα κατορθώσουν να εξασφαλίσουν την αποδοτικότητα με την εξ αποστάσεως εργασία, καθώς απαιτείται αλλαγή εταιρικής κουλτούρας και εκπαίδευση των στελεχών. Το σίγουρο είναι ότι η πανδημία επιτάχυνε αυτό που θα ερχόταν λίγο πιο αργά και λίγο πιο σταδιακά, καθώς η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας είναι δρόμος χωρίς επιστροφή.

Προβληματισμοί – Κίνδυνοι

Οι απάτες γύρω από την εργασία στο σπίτι και την τηλεργασία είναι συνηθισμένες. Κάποιες από αυτές τις «προσφορές εργασίας» είναι απάτες που απευθύνονται στο κοινό του «γίνε γρήγορα πλούσιος» αλλά στην πραγματικότητα απαιτεί μια επένδυση ως προκαταβολή χωρίς βέβαια εξόφληση. Εάν μια επιχειρηματική ευκαιρία υπόσχεται μηδενικό ρίσκο, μικρή προσπάθεια, και μεγάλα κέρδη, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι πρόκειται για απάτη. Αυτές οι απάτες υπόσχονται μόνο χρήματα, όπου ανεξάρτητα από το πόσος χρόνος και χρήματα επενδύονται, οι καταναλωτές ποτέ δεν επιτυγχάνουν τα πλούτη και την οικονομική ελευθερία που υπόσχονται.

Άλλο ένα παράδειγμα είναι ότι υπό κανονικές συνθήκες, τις πρωινές ώρες των ημερών της εβδομάδας, η θέρμανση του σπιτιού παραμένει «κλειστή»: Οι γονείς λείπουν στη δουλειά και τα παιδιά στο σχολείο. Ηλεκτρικό και θέρμανση δεν υπάρχει λόγος να λειτουργούν. Το δεδομένο αυτό αλλάζει όμως, όταν ένα μέλος της οικογένειας υποχρεώνεται να παραμείνει στο σπίτι και να δουλέψει. Στο 99% των περιπτώσεων μάλιστα πρόκειται για «δουλειά γραφείου», που σημαίνει αρκετές ώρες ακινησίας. Η θέρμανση, επομένως, είναι απαραίτητη και είναι λογικό επόμενο ο λογαριασμός στον τομέα αυτό να έρχεται στο τέλος αυξημένος.

Αυτό που είναι καλό να έχουμε υπόψιν μας είναι πως υπάρχουν λύσεις για κάθε συνθήκη. Η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας μας έχει δώσει δεκάδες επιλογές, αρκεί να ενημερωθούμε εγκαίρως και να προσαρμοστούμε σε όσα έχει να μας προσφέρει η αγορά.

Όλα αυτά τα ερωτήματα και ακόμα περισσότερα, θα απαντηθούν κατά τη διάρκεια του εν λόγω εκπαιδευτικού μας προγράμματος.